Vattenpod

Informações:

Sinopse

I vår vattenpod utforskar vi vattnets många aspekter - allt från regndroppar till havsströmmar, vattnet i vår kropp och vattnet i vår vardag.

Episódios

 • Sorterat avlopp

  01/11/2017 Duração: 38min

  Varför vill man sortera avloppsvatten och hur går det ens till? I detta avsnitt, som också är vårt sista i serien om Sweden Water Research, pratar vi med forskningschef Marinette Hagman om ett spännande stadsförnyelseprojekt i Helsingborg. Här lär vi oss om vilka resurser som faktiskt finns i avloppsvattnet och hur vi kan separera dom redan i vårt hem. Mycket inspirerande och trevlig intervju! Lyssna och njut!

 • #15 Vattenforskning dricksvatten

  01/10/2017 Duração: 47min

  Dricksvatten är ett av våra viktigaste livsmedel och förtjänar att diskuteras i ett alldeles eget vattenpodavsnitt. En av Sweden Water Researchs forskningschefer, Kenneth M Persson, pratar i detta avsnitt bland annat om vattenreningsmetoder och framtida utmaningar inom dricksvattenförsörjningen. Lyssna och njuuut!

 • #14 Vattenforskning vattenbrist

  30/08/2017 Duração: 31min

  Nu kommer avsnittet som alla väntat på i sommar - det om vattenbrist och grundvattennivåer. Stämmer det att vi har vattenbrist i sverige? Hur kan vi hantera det och vad kan vi själva göra för att spara på denna värdefulla resurs? I dagens avsnitt får vi höra en intervju med Kristofer Hägg, doktorand på Sweden Water Research, som forskar om konstgjort grundvatten. Lyssna och njuuut!

 • #13 Vattenforskning mikroföroreningar

  01/08/2017 Duração: 42min

  Har du hört att det finns något som kallas mikroplast? Och varför är det farligt med läkemedel i vårt vatten? I ett nytt fräscht avsnitt av Vattenpod ska vi djupdyka i det här med mikroföroreningar. Vi intervjuar två doktorander från Sweden Water Research, Maja Ekblad och Emma Fältström, om hur man kan förhindra mikroföroreningar så som plast och läkemedel i vårt vatten genom både uppströms- och nedströmsarbete. Lyssna och njuuut!

 • #12 Vattenforskning översvämningar

  28/06/2017 Duração: 40min

  Dags för ett nytt avsnitt på temat vattenforskning med vår samarbetspartner Sweden Water Research. Skruva upp volymen i din ljudspelare och lyssna på doktoranden Johanna Sörensen prata om översvämningar! Johanna pratar bland annat om hur städer kan göras mer resilienta mot skyfall och hur topografin i en stad hänger ihop med källaröversvämningar. Lyssna och njuuut!

 • #11 Vattenforskning intro

  01/06/2017 Duração: 36min

  Äntligen tillbaka med nya avsnitt om vatten! I år har vi snöat in på vattenforskning och har fått möjlighet att intervjua olika doktorander som är kopplade till forskningsbolaget Sweden Water Research. I detta avsnitt ger en av forskningscheferna för Sweden Water Research oss en introduktion till alla spännande vattenfrågor som studeras. Lyssna och njuuuut!

 • #10 Vinter och vatten

  16/12/2016 Duração: 30min

  På grund av lite allt möjligt har Vattenpod fått lite höstledigt. Men nu är vi tillbaka med ett riktigt vintrigt julavsnitt! Det snackas snö, is, glögg och julmust, och en och annan pepparkaka slinker ner mellan varven! Helt enkelt perfekt mys i mörkret. Lyssna och njut!

 • #9 Vatten i Sydafrika

  11/10/2016 Duração: 35min

  I detta avsnitt har vi med en gäst i podden! Debhi Hene berättar om hennes arbete på Vattendepartementet i Sydafrika. Dagens avsnitt är fullspäckat med spännande snack om Sydafrikas vattenfrågor. Lyssna och njuut!

 • #8 Växter i vatten

  18/09/2016 Duração: 49min

  I detta avsnitt tar vi avstamp i det som växer i vattnet - allt från mikroalger till näckrosor. Elin pratar om hydroponics med en expert och Maria frågar sig vad som skiljer vattenväxter från landväxter... Lyssna och njut!

 • #7 Långdistansare i havet

  01/09/2016 Duração: 40min

  Äntligen är vi tillbaka! I dagens avsnitt konstaterar vi lite förhastat att alla flercelliga organismer är djur. Maria pratar som vanligt om valar och Elin är uppenbart fascinerad av att man kan äta maneter. Lyssna och njuut!

 • #6 Vatten och transport

  29/05/2016 Duração: 41min

  Idag pratas det om vatten och transport. Vi använder ju vatten dels för att förflytta oss själva men även för att frakta stora delar av världens handelsvaror. Maria pratar bland annat om hur kontinenter har befolkats och Elin pratar om hur fartygstrafik påverkar haven och dess invånare. Ha en trevlig vattenstund :)

 • Vatten och kroppen

  10/05/2016 Duração: 36min

  Idag har vi med en gäst i podden! Vi har intervjuat Charlotte Erlanson-Albertsson om vattnets betydelse för vår kropp. Hur mycket behöver vi dricka? Vad händer när man dricker för mycket och varför blir man skrynklig när man badar? Slutligen pratar Elin om vattenfolket utanför Burma... Spännande värre! Lyssna och njuuuut!

 • #4 Vatten och myter

  23/04/2016 Duração: 43min

  Idag pratar vi om vilken betydelse vatten har för oss. Det blir lite myter och skrönor samt gott om skrattattacker. Elin snöar in på sill och Maria funderar över vad vi gör på toaletten. Lyssna och njuuut!

 • #3 Vatten och väder

  08/04/2016 Duração: 29min

  I vårt tredje avsnitt pratar vi om vatten och väder och hur allt hänger ihop. Maria pratar om lukten av nyfallet regn och Elin har fördomar om inuiter. Lyssna och njuut!

 • #2 Vattenbrist

  25/03/2016 Duração: 36min

  Tar vi vårt vatten för givet? Den här gången pratar vi om hur det kan vara i andra delar av världen, där vattentillgången inte är lika självklar som här. Elin blir teknisk och Maria skryter om alla sina resor. Den stora frågan är - vad är en horisontell ström, och kan man dricka kaktusvatten?

 • #1 Vattenkonsumtion

  13/03/2016 Duração: 34min

  I vårt första avsnitt undersöker vi hur vår dagliga konsumtion påverkar vattenförbrukningen i världen. Maria pratar om mat och Elin pratar om kläder, två saker som de flesta använder dagligen (hoppas vi). Det blir en nolla för mycket, Maria har fördomar om vegetarianer och en hund får säga sitt om kameler. Lyssna och njuuuut. <3